Milí priatelia,
radi by sme sa s vami podelili o informáciu a poskytli návod, ako si pripraviť dezinfekčný prostriedok na ruky doma, keďže všetci pociťujeme akútny nedostatok.

Dezinfekčný roztok budeme pripravovať aj v našej lekárni ako magistraliter, suroviny máme objednané a o jeho dostupnosti vás budeme informovať.

Pripravený dezinfekčný prostriedok vtierajte do pokožky rúk vždy, keď nemáte možnosť si umyť ruky teplou vodou a mydlom! Dodržujte pokyny Ministerstva zdravotníctva SR a Úradu verejného zdravotníctva SR.

Váš LA tím 🙂

Dezinfekcia na ruky – WHO-štandard

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča receptúru, podľa ktorej vzniká dezinfekčný prostriedok na ruky, zodpovedá laboratórnym štandardom WHO a vďaka svojim ochranným účinkom je WHO odporúčaný

Táto receptúra zodpovedá aj EU-štandardom EN 12791 na dezinfekciu rúk v nemocniciach.

Zloženie na 1 l dezinfekčného roztoku:

830 ml etanol 96% ALEBO 750 ml isopropylalkohol 99,9%
45 ml peroxid vodíka 3%
15 ml glycerín 98%
destilovaná alebo prevarená voda

Pomôcky:

  • fľaša zo skla alebo umelej hmoty so šroubovacím uzáverom – obsah 1l
  • odmerka
  • malé fľaštičky pre rozplnenie (50ml alebo 100ml)

Postup:

1. alkohol ( etanol alebo isopropylalkohol) naplniť do fľaše
2. pridať peroxid vodíka
3. glycerín pre svoju konzistenciu/viskozitu nie je jednoduché z odmerky priliať do fľaše. Preto primiešajte do glycerínu trochu pripravenej vody a až potom priliať
4. zbytok vody dolejte do 1l fľaše do plna
5. fľašu dobre uzatvorte a dokonale pretrepte/premiešajte
6. pripravený roztok rozlejte do malých fľaštičiek a dobre uzatvorte
7. fľaštičky nechajte 72 hodín pred použitím odpočívať – tak budú všetky zárodky pochádzajúce z fľašiek a z prípravy usmrtené

POZOR: Dezinfekčný roztok je horľavina – pracujte opatrne!

Zdroj: https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf